header
 

Kontakt oss

Tlf. 55 11 20 00

kundeservice.ulriksdal@volvat.no

Skriv ut Skriv ut Skriv ut Tips! Larger font Smaller font Tekst

Spinal stenose - trang ryggmargskanal

 

Dette er en utbredt tilstand etter fylte 60 år. Det utvikler seg gradvis over mange år. Årsaken er endrede mekaniske forhold i ryggen med større vektbæring på de bakre strukturene (bueleddene) i ryggen, som vokser langsomt over flere år og til slutt forsnevrer åpningen i ryggmargskanalen. Når forsnevringen klemmer av kanalen oppstår smerter i beina. Typisk er smerter i leggen etter noen hundre meters gange og du får lindring av å sitte framoverbøyd. Det siste åpner kanalen innvendig.

Operasjonsmetodene vi bruker er:

  • Dekompresjon

Ved dekompresjon gjøres en utmeisling av beinpåleiringer, alle viktige mekaniske strukturer i ryggen bevares. Ryggmargskanalen uthules innvendig, slik at nervene får bedre plass og trykksmertene forsvinner fort. Over 80 % vil ha rask lindring av smerter som går ned i leggene. I 10 års perspektiv forventes lindring hos opptil 70 %. En del vil få gradvis tilbakefall, eller endringer på et annet nivå.

Dette kan utføres samtidig på flere nivåer. Fordelen med dette inngrepet er at det gir begrenset skade på ledd, leddbånd og muskulatur og tillater rask mobilisering. Etter 6 - 12 uker er du i full aktivitet. Det er ingen strenge restriksjoner. Ryggen tåler all vanlig belastning etter denne operasjonen. Dette er det viktigste behandlingsmålet: å kunne gå ubegrenset distanse uten å få vondt i leggene.

  • Avstiving med dekompresjon - Tlif

Når det foreligger andre endringer, instabiliteter eller deformiteter i tillegg til trang spinalkanal, vil det samtidig bli utført en avstivingsoperasjon. Dette gjør det mulig å fjerne mer beinvev og få bedre oversikt på nervene. Det er i dag mange måter å gjøre avstiving på med skruer, plater, stag og forskjellige innlegg i skiven, såkalte ”bur”. Bur er som regel laget i plastmateriale; kompositt av polyeter-keton og legges inn mellomvirvelskiven etter at innholdet er fjernet. Burene fyller 2 oppgaver: Stabilisere segmentet etter operasjon og ligge som en armering for nytt beinvev som skal fylle skiven og stabilisere segmentet varig.

Vi anvender nå metoden TLIF (transforaminal-lumbal-interkorporal-fiksasjon). Med denne teknikken løftes den sammenfalne skiven opp igjen slik at nervene som ligger i klem frigjøres. Det settes inn skruer og festes et stag mellom skruene. Dette gjør ryggraden din mer stabil. Dette gir en varig og robust løsning på mange ryggproblemer. Avstiving er en mer kompleks operasjon og du må regne med 3-6 mnd rehabilitering. Fordelen med implantater er at du får en umidelbar stabilisering og sikrere tilheling av ryggen din.